• Evenemang idag
Måndag
19
Mars 2018
De Geergymnasieta Aula Norrköping

Svensk Musikvår

I väntan på Festivalen Norrköpingsljud 2-5 maj
anordnar Norrköpingsljud Musikvår i Norrköping

med
Norrbotten NEO
New Sweden

Dirigent: B Tommy Andersson

Repertoar
Åke Parmerud: Zeit aus Zeit
Mirjam Tally: The Turn (uruppförande) *
Catharina Backman: Till Hilda (uruppförande) *
Andreas Zhibaj: Turdus Merola (uruppförande) **

Fri entré


* Sambeställning med Studio Acusticum
** Beställningsverk av Norrbotten NEO

Ensemblen Norrbotten NEO är ett av de allra bästa exemplen på hur starkt och levande intresset är för nyskriven musik. Sedan starten 2007 är de också starkt drivande i utvecklingen av den samtida musiken och en av de ensembler som beställer flest nya verk av svenska tonsättare.

Under rubriken New Sweden 2018 undersöker ensemblen strömningarna bland de svenska tonsättarna just nu. Något som får ett alldeles särskilt perspektiv 2018 eftersom det sammanfaller med Föreningen Svenska Tonsättares 100-årsjubileum.

De många konserter och beställningar av ny musik som Norrbotten NEO lägger ut på olika tonsättare representerar en oerhört stor uttrycksrikedom och är en ytterst mångskiftande musikalisk genre. Vilket blir tydligt när man får uppleva musiken av de tonsättare som inför New Sweden 2018 fått ta emot beställningar från Norrbotten NEO. Det är bland annat Mirjam Tally, född i Estland med sedan många år verksam i Sverige och albanskfödde Andreas Zhibaj.

– För mig har musiken ett budskap, inte politiskt, det har snarare någonting med människan, jorden, samhället och samtiden att göra. Mitt uppdrag är att hjälpa människor att lyssna och komma i kontakt med någon sorts spirituell dimension, säger Andreas Zhibaj. Hans nya stycke för ensemble och solocello är en fortsättning på den konsert för orkester och viola som uruppfördes av Eriikka Nylund på viola och Radiosymfonikerna under ledning av Ben Gernon. Verket togs ut till Europeiska Radiounionens tävling Rostrum och har spelats i 29 länder på fyra kontinenter.

Ytterligare en tonsättare som fått ta emot en ny beställning är Catharina Backman. Hon har starkt fokus på musikdramatiska verk och arbetar ofta med sceniska uttryck i sin musik. Hon är också medlem i gruppen Katzen Kapell och har bland annat komponerat för Malmöoperan/ Operaverkstan och Kungliga Operan.

Konserten presenterar också ett verk av Åke Parmerud, en tonsättare inom elektronisk musik. Parmeruds musik har rönt stor uppskattning i Europa och han har bland annat prisbelönats vid elektronmusiktävlingar i Bourges, Frankrike.

I siffror

84 st

har besökt evenemanget på Norrköping.com
KARTA
Visar platsen där evenemanget utspelar sig(De Geergymnasieta Aula). Positionen är angiven av den som lagt upp evenemanget. Svensk Musikvår, De Geergymnasieta Aula

POPULÄRT I Norrköping JUST NU:

Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang
Hett evenemang

HITTA EVENEMANG & BILJETTER

På Norrköping.com kan du söka evenemang, biljetter och tillställningar från stora och små arrangörer i Norrköping. Skriv in ett namn, välj datum eller bara tryck på sök.

Namn (Valfritt)

Från

Till

Välj leverantör

Nöje.se   Tickster   Showtic   Biljettforum   Ticketmaster   Facebook

Sortera efter

 

Maj